Poznaj nas lepiej
Restauracja Sublima to ekskluzywne miejsce fine dining, w którym pasjonaci kulinariów mogą doświadczyć wyjątkowej międzynarodowej kuchni fusion. Jego unikalną cechą jest idea slow food, która skupia się na lokalnych, świeżych składnikach, pochodzących z ekologicznych farm i hodowli.
W menu Sublima można znaleźć starannie wyselekcjonowane mięsa o najwyższej jakości, świeże owoce morza. Menu stanowi połączenie smaków i inspiracji z różnych kuchni świata, w tym włoskiej, francuskiej, japońskiej i wielu innych, tworząc niezapomniane doświadczenie kulinarne dla każdego gościa.
Wizytę w Restauracji Sublima uświetnią doskonałe wypieki i wyroby cukiernicze naszego mistrza cukierni Dariusza Kontaka.
Restauracja Sublima kreuje niezapomniane doznania kulinarne wyróżnione w licznych konkursach oraz przewodnikach.
Andrzej Jakomulski
Za doznania smakowe naszych gości odpowiada Andrzej Jakomulski, miłośnik kuchni francuskiej, międzynarodowej kuchni fusion oraz kuchni staropolskiej. Gotowania uczył się pod czujnym okiem mistrzów z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych.
Swoją karierę zawodową rozpoczął w czterogwiazdkowym hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach. W kolejnych latach swojej aktywności zawodowej pracował w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Jego umiejętności zostały zauważone przez szersze grono odbiorców, gdy objął funkcję szefa kuchni w Villa Sedan w Sopocie. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza.
Swoją karierę kontynuował w Hotelu Leda w Kołobrzegu, gdzie na efekty nie trzeba było długo czekać. Restauracja La Maison została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a w dalszej perspektywie czasowej Andrzej Jakomulski i prowadzona przez niego restauracja otrzymali rekomendację Slow Food Polska. W 2018 roku restauracja otrzymała jeszcze jedną prestiżową nagrodę, „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.
W tym samym roku powstała grupa Szefowie Wybrzeża Zachodniego skupiająca wybitnych szefów kuchni i cukierników w województwie Zachodniopomorskim, której Andrzej Jakomulski jest współzałożycielem.
Teraz swoją pasją i doświadczeniem zaraża nasz stały zespół który pod jego czujnym okiem zaskoczy naszych gości wspaniałymi doznaniami smakowymi.
Dariusz Kontak
Pierwsze kroki stawiał w PSS Kołobrzeg, ucząc się fachu i przygotowując pierwsze wypieki. Pracował w cukierni Wendland, by później trafić do piekarni – cukierni Nizioł. Tam przez kilka lat był szefem cukierni, idąc powoli w stronę nowoczesnego cukiernictwa – przygotowywał pierwsze praliny, eksperymentował ze smakami i formą.
Kolejne doświadczenia zdobywał pracując w hotelu Havet w Dźwirzynie, gdzie goście doceniali oryginalne połączenia smaków i ciekawą formę deserów. Pracował również w hotelu Diva, racząc odwiedzających oryginalnymi słodkościami. Interesuje się trendami w cukiernictwie i z ciekawością przygląda się kolejnym słodkim nowinkom. Do tworzenia swoich deserów i ciast wykorzystuje produkty regionalne i naturalne.