Image Alt

O Restauracji Sublima

c
Zanim nas odwiedzisz

Poznaj nas lepiej

Restauracja Sublima to ekskluzywne miejsce fine dining, w którym pasjonaci kulinariów mogą doświadczyć wyjątkowej międzynarodowej kuchni fusion. Jego unikalną cechą jest idea slow food, która skupia się na lokalnych, świeżych składnikach, pochodzących z ekologicznych farm i hodowli.

W menu Sublima można znaleźć starannie wyselekcjonowane mięsa o najwyższej jakości, świeże owoce morza. Menu stanowi połączenie smaków i inspiracji z różnych kuchni świata, w tym włoskiej, francuskiej, japońskiej i wielu innych, tworząc niezapomniane doświadczenie kulinarne dla każdego gościa.

Wizytę w Restauracji Sublima uświetnią doskonałe wypieki i wyroby cukiernicze naszego mistrza cukierni Dariusza Kontaka.

Restauracja Sublima kreuje niezapomniane doznania kulinarne wyróżnione w licznych konkursach oraz przewodnikach.

Szef kuchni

Andrzej Jakomulski

Za doznania smakowe naszych gości odpowiada Andrzej Jakomulski, miłośnik kuchni francuskiej, międzynarodowej kuchni fusion oraz kuchni staropolskiej. Gotowania uczył się pod czujnym okiem mistrzów z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych.
Swoją karierę zawodową rozpoczął w czterogwiazdkowym hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach. W kolejnych latach swojej aktywności zawodowej pracował w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Jego umiejętności zostały zauważone przez szersze grono odbiorców, gdy objął funkcję szefa kuchni w Villa Sedan w Sopocie. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza.

 

Swoją karierę kontynuował w Hotelu Leda w Kołobrzegu, gdzie na efekty nie trzeba było długo czekać. Restauracja La Maison została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a w dalszej perspektywie czasowej Andrzej Jakomulski i prowadzona przez niego restauracja otrzymali rekomendację Slow Food Polska. W 2018 roku restauracja otrzymała jeszcze jedną prestiżową nagrodę, „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.

W tym samym roku powstała grupa Szefowie Wybrzeża Zachodniego skupiająca wybitnych szefów kuchni i cukierników w województwie Zachodniopomorskim, której Andrzej Jakomulski jest współzałożycielem.

Teraz swoją pasją i doświadczeniem zaraża nasz stały zespół który pod jego czujnym okiem zaskoczy naszych gości wspaniałymi doznaniami smakowymi.

Szef cukierni

Dariusz Kontak

Pierwsze kroki stawiał w PSS Kołobrzeg, ucząc się fachu i przygotowując pierwsze wypieki. Pracował w cukierni Wendland, by później trafić do piekarni – cukierni Nizioł. Tam przez kilka lat był szefem cukierni, idąc powoli w stronę nowoczesnego cukiernictwa – przygotowywał pierwsze praliny, eksperymentował ze smakami i formą.

 

Kolejne doświadczenia zdobywał pracując w hotelu Havet w Dźwirzynie, gdzie goście doceniali oryginalne połączenia smaków i ciekawą formę deserów. Pracował również w hotelu Diva, racząc odwiedzających oryginalnymi słodkościami. Interesuje się trendami w cukiernictwie i z ciekawością przygląda się kolejnym słodkim nowinkom. Do tworzenia swoich deserów i ciast wykorzystuje produkty regionalne i naturalne.